רבות דובר על הקשר בין משחקים ויצירתיות. הפסיכואנליטיקאי ד.ו. ויניקוט כתב בספרו משחק ומציאות: "במשחק, ואולי בו בלבד, הילד או המבוגר חופשיים להיות יצירתיים"(משחק ומציאות, הוצאת עם עובד, עמ' 79).
אז מה יש בו במשחק שמאפשר לנו להיות יצירתיים ומפתח חשיבה יצירתית?
בני האדם רגילים לחשוב בתבניות – בצורות חשיבה מוכרות לנו. הרגל זה נבנה מיומנו הראשון ומתחזק בכל יום ויום ע"י חיקוי, ניסוי וטעיה שיחד יוצרים את ההרגל. בכל פעם שהמח שלנו יראה דבר מה חדש הוא באופן טבעי יחפש למה זה דומה שאני כבר מכיר, שראיתי בעבר ויכניסו "למגירה" המתאימה לשליפה בעת הצורך.
משחק דורש מאיתנו לא פעם שבירה של אותן תבניות חשיבה. החוקים בעולם האמיתי – המציאות, אינם קיימים בהכרח בתוך עולם המשחק שלנו. לעולם המשחק מימד זמן אחר בו חלים חוקים ומגבלות שמחייבים אותנו לפעול, לחשוב, לעשות שונה ממה שאנו רגילים.
נבין זאת טוב יותר באמצעות דוגמא: כאשר אנו נדרשים לצייר ריבוע אנו יודעים לעשות זאת בקלות כיון שאנו מכירים את הצורה ויכולים לשלוף את המראה שלה מהזיכרון.
אולם, במשחק כמו טנגרם של סמרטווד אין זה מספיק לדעת כיצד נראה ריבוע. בחוקי המשחק יש ליצור ריבוע ע"י אוסף של חלקים בצורות שונות שיחד מרכיבים ריבוע. הדרך ליצור את הריבוע מצריכה חשיבה יצירתית, דמיון ובעיקר שבירה של תבניות חשיבה.
חשיבה יצירתית היא שריר שניתן לפתח כל שאנו נשבור שוב ושוב את תבניות החשיבה אליהם אנחנו מורגלים. לאחר שהבנתי איך ליצור ריבוע מחלקי הצורות במשחק הטנגרם אנסה להריב צורות אחרות: חיות, חפצים ועוד. בכל אחת ממשימות אלו אצטרך לראות את חלקי הצורות בזווית חדשה ושונה – דבר המחזק את השריר של חשיבה יצירתית.
בעידן בו שינויים וחידושים הם דבר שבשגרה אין מנוס מלאמן את השריר הזה ולפתח את היצירתיות. בעולם הדינמי שלנו חשיבה יצירתית נדרשת בכל תחום ובכל רגע בחיים.
אלברט איינשטיין שפרץ ללא הרף תבניות חשיבה מקובלות אמר: "יצירתיות היא לראות את מה שכל אחד ראה, ולחשוב את מה שאף אחד אחר לא חשב."
כלומר, חשיבה יצירתית היא לא בהכרח לראות ולגלות דברים חדשים כי אם לראות את החדש והשונה בדברים שאנו רגילים לראות. משחקי העץ של סמרטווד מאפשרים לעשות בדיוק את זה: לקחת את המוכר והידוע למחוזות חדשים- מהנים ומרתקים.